Bosse Bengtssons minne

Bosse Bengtssons minne är en årlig tävling för FBTK,s medlemmar, för att hedra denna man som gjort så mycket för Falkenbergs BTK.

Falkenbergs BTK och Svensk Bordtennis har tappat en stor profil och vi är många som kommer att sakna en av de allra största entuiaster för pingis sporten. Få om ens någon var så uppdaterad på bordtennisen i hela världen! Ja, allt fanns i Bosses data!

Bosse har i över 50 år varit en ovärderlig stöttepelare i Falkenbergs BTK.
Inom klubben så har han haft de flesta funktioner och har med sitt brinnande intresse och engagemang varit starkt bidragande till klubbens framgångar inom Svensk pingis. Internationellt har Bosse varit ett välkänt och aktat namn, få har så många kontakter med spelare och ledare från hela värden som Bosse haft genom åren.

När Bosse var 10 år så kom han i kontakt med pingis när fadern snickrade ihop ett pingis bord som användes i verandan på deras hus, snabbt flyttades bordet ut till ladan och nu började match spel mot lag inom området. Nu började man även ta inträde och intäkterna gick enbart till hyran av ladan.

1952 började Bosse träna Falkenbergs BTK och kom med i arbetskommiten. Han fick i uppgift att ta in tränings avgifter som var 25 öre per gång och det gick till att betala hyran. Ungdomarna ville vid den tiden träna i sina vanliga kläder men det satte Bosse stopp för. Kom man inte i tränings kläder så fick man inte vara med. Redan vid den åldern så visade Bosse på sitt professionella sätt att se på sin sport som han sedan alltid behöll in i det sista.

Själv blev han aldrig någon stor spelare, spelade hellre än bra! Han berättade att han fick möta legenden Tage Flisberg en gång på 50 talet, med glimten i ögat sa han, jag tror att jag var den sämste spelare han mött.

En av Bosses riktigt stora pingis händelser var när Mini Stellan blev världsmästare 1971 i Nagoya, andra var när klubben blev Svenska Mästare under 80 och 90 talet. Sen var det så med Bosse att alla matcher i hallen vad det månde vara så var det fest och hans engagemang var alltid lika stort!
Som pionjär så fanns Bosse med vid införandet av räkneverken på borden, reklamskyltar på matchtröjor och i hagen, nytt matchsystem. Under senare tid så var det Bosse som fanns med och drev igenom spel på ett bord, det tog många år men skam den som ger sig sa Bosse! Vi nu haft spel på ett bord under de två senaste säsongerna vilket öppnar upp för TV och ett nytt sätt att bedriva en effektivare marknadsföring av denna sport.

Efter sin omsorg om sin familj och de arbeten som han skött på ett hedersamt och minitiöst sätt så har det varit pingisen för honom. Han har varit med och skapa skolcupen som pågått i över 30 år, det var ögonstenen som skulle genomföras vilket de flesta ungdomar i Falkenbergs kommun spelat eller kommit i kontakt med någon gång.

Västkustspelen och ungdomstävlingarna låg honom nära liksom aktiviteten i augusti Ping-Pong- Racet, allt var han med i och styrde och ställde till allas belåtenhet.

Veteranpingisen som är en aktiv sektion i klubben gillade Bosse. Här kom han ner i hallen och fick umgås med kompisarna och utöva sin älskade sin sport.

Som ordf. i klubben mellan 2004-2009. 2009-2011 så var vi i kontakt med Bosse i de mesta av årets dagar, alltid fanns något som var aktuellt och de påminnelser och idéer som då framkom var alltid genomtänkta och vårdnaden om klubben fanns alltid i fokus.

Även den sista tiden när han var svårt märkt av sjukdom låg tankarna ofta på bordtennisklubben. Mån om att överföra information om allt det han genomfört under åren, oro för sponsorintäkter nästa säsong, förslag på nya aktiviteter mm. De insatser Bosse gjort för klubben under åren går inte att värdera och den tid han har lagt ner går inte att räkna.

Att få gå i skogen och plocka svamp på höstarna älskade Bosse, att leta efter kantareller eller Karl-Johan var en högtid, ändå var det nära till samtal i någon av pingisklubbens små eller stora frågor. Sådan var Bosse, när han fick besök på sjukhuset för en tid sen så kom frågan om han läst dagens tidning! Då svarade han att någon sax ej fanns på rummet!

Det är så att i snart 50 år så har han skött urklippningen i våra tidningar. Här kan man tala om urklipp, stora album med dokumentation från då och nutid, en berömdvärd insats för framtidaplacering på något pingis museeum.

Saknaden är stor men minnet lever vidare.

Tack för allt Bosse!

Jan Skärsäter och Michael Sterne samt hela FBTK